Tokaj

Tokaj városnézés

A híres Tokaj-hegyaljai borvidéken, két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál, a Tisza Rakamazzal szemközti oldalán. Tokaj fejlődésében nemcsak a bortermelésben és borforgalmazásban játszott szerepe, hanem közlekedési csomóponti fekvése is közrejátszott. Tokaj volt a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld között zajló szekérforgalom legfontosabb kapuja. A tokaji átkelőhelyhez mérhető jelentőségű és szerepkörű átkelőhely a Tiszán csak Szolnokon és Szegeden volt.

Távolság: 7 km - 1.5 - 2 óra sétával elérhető

Tokaj kopaszhegy

Tokaj - Kopaszhegy

Tokaj-Hegyalját nemcsak a bor, hanem páratlan természeti értékeiért is érdemes felkeresni. A térség lakossága maga is évszázadok óta csodálattal viseltetik a környezete iránt. Csodálattal, de egyben alázattal: a helyi mesék szerint a Tiszában, a Bodrogban, a Nagykopasz-hegyen és a Várhegyen tündérek élnek, akik segítik az itt élőket, s megbüntetik azokat, akik nem tisztelik és óvják kellőképpen a környezetüket. Egy olyan világot mutatnak be ezek a mesék, ahol az emberek nem uralják a természetet, hanem alárendelik magukat a természet sajátos törvényeinek, cserében a természet megajándékozza őket minden elképzelhető jóval.

Távolság: kb 9 km - 1.5 - 2 óra sétával elérhető

Boldogkői vár

Boldogkői vár

A boldogkői vár a Hernád folyó völgyének keleti oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár. A miocénben keletkezett andezittufa Bodókő-hegy, melyen a vár áll, a Zempléni Tájvédelmi Körzet része. A táj szépsége, illetve a vár viszonylagosan jó állapota miatt kedvelt túracélpont, mely az Országos Kéktúra egyik állomása.

Távolság: kb 45-50 km - Szervezetten busszal

Tokaj kopaszhegy

Zemplén kalandpark

Zemplén egyik legnagyobb turistamágnese a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen kialakított Zemplén kalandpark. Magyarország leghosszabb libegője, leghosszabb bobpályája, legextrémebb kalandjai várják nemcsak az adrenalinfüggő turistákat. 2015-től három újabb „leg”, hazánk első kabinos drótkötélpályája és egy igazi szenzáció, a páratlan izgalmakat kínáló, több mint 100 méter mélység felett átívelő, két hegyet összekötő extrém átcsúszó kötélpálya, valamint egy Mászófalközpont teszi próbára bátorságunkat.

Távolság: 55 km - Szervezetten autóbusszal

Szerencsi csokoládé műhely

Szerencsi csokoládé műhely

A Szerencsi Bonbon Kft. 1996 áprilisában jött létre. Üzemünket 2015-ben nyitottuk meg és turisztikai látványossággá feljlesztettük az érdeklődők számára. Ez utóbbihoz interaktív csokoládéműhely létrehozásával járultunk hozzá. Az ide látogató turistáknak, iskolásoknak lehetővé tesszük hogy aktívan részt vehessenek csokoládéféleségeink sajátkezű gyártásában és láthassák ezek üzemi méretű előállítását.

Távolság: 26 km - Szervezetten busszal vagy vonattal

Tokaj kopaszhegy

Sárospataki Rákóczi vár

A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része. A magyar 500 forintos papírpénz hátoldalán a sárospataki vár látható, amely a hatalmas Rákóczi-birtoknak része volt.

Távolság: kb 40-45 km - Szervezetten busszal vagy vonat

Boldogkői vár

Tarcali kastély

A monarchia korát idéző eleganciájú szálloda az egykori történelmi kúria másfélszázados épületében.

Távolság: kb 15 km - Szervezetten busszal vagy könnyed túra

Tokaj kopaszhegy

Tiszadobi kastély

A romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély a szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült.

Távolság: kb 25 km - Szervezetten kerékpárral, vagy kajakkal

Boldogkői vár

Tiszalöki vízlépcső

A Tiszalöki vízerőmű Magyarország második legnagyobb teljesítményű vízerőműve, Tiszalöktől nyugatra, a Tisza 518. folyamkilométerénél található.

Távolság: kb 12 km - Szervezetten kerékpárral, vagy kajakokkal

Tokaj kopaszhegy

Szerencs vára

A 16. század végén kialakított épület Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Története elválaszthatatlan a város múltjától. A Hegyalja kapujának nevezett Szerencs vidéke a 13. században a Bogát-Radvány nemzetség szállásbirtokát képezte, akik egy bencés apátságot alapítottak a vizenyős terület egyik kiemelkedő magaslatán.

Távolság: 26 km - Szervezetten busszal vagy vonattal

Boldogkői vár

Szerencs városnézés

Szerencs kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye Szerencsi járásának székhelye, Miskolctól 30 kilométerre. A Zempléni-hegység déli lábánál, a Taktaköz peremén helyezkedik el.

Távolság: 26 km - Szervezetten busszal vagy vonattal